Stačí dva triky při přípravě – a připravíte kulinářské mistrovské dílo.
Losos na grilu je vynikající pokrm, který bude chtít vyzkoušet každý. Kouřová, propečená a šťavnatá ryba vám určitě způsobí gastronomický požitek. Aby se tak stalo, je třeba rybu správně naložit a poté připravit. Jak na to – si přečtěte v materiálu.
Jak připravit lososa na grilu se steaky
Tento recept lze použít k přípravě jakékoli červené ryby, nejen lososa, ale i lososa a pstruha. Nejjednodušší je koupit celé jatečně upravené tělo, nakrájet ho na kousky a opéct na grilu.
Ingredience: 1:
- rybí jatečně upravené tělo o hmotnosti 1-1,5 kg;
- jeden citron;
- lžička sušeného rozmarýnu;
- čtyři lžíce rostlinného oleje;
- sůl, zrnka pepře.
Příprava:
- Můžete si koupit čerstvé nebo mražené jatečně upravené tělo, které je třeba naporcovat a omýt studenou vodou. Pokud jste si koupili hotové naporcované kusy ryb v obchodě, stačí je pouze omýt a poté otřít papírovými utěrkami.
- Další krok je nejdůležitější, pokud chcete mít na grilu opravdu královského lososa – marinování. Marináda je 50 % úspěchu, pokud se nepovede, nic pokrm nezachrání.
- K přípravě marinády je třeba rozemlít zrnka pepře v hmoždíři, můžete sice vzít hotovou směs pepřů, ale námi nabízená varianta dodá jasnější chuť. Rybu položte na prkénko, z obou stran posypte rozmarýnem, solí a pepřem. Vhodné je také použít provensálské bylinky. Nakonec na každou stranu ryby vymačkejte polovinu citronu, tj. na všechny steaky použijte jeden plod.
- Kousky ryby pak ze všech stran pokapeme olejem a lehce je „promasírujeme“, aby se šťáva a olej vstřebaly. To je první tajemství, které ne každý zná – právě masáž pomáhá marinádě proniknout hlouběji do vláken ryby a zaručuje měkkost pokrmu po tepelné úpravě.
- Dále je třeba lososa vložit do polyethylenového sáčku a odložit ho stranou, zatímco budete grilovat. Jakmile je prostor pro grilování připraven, můžete jednotlivé steaky z lososa umístit na gril. Zde použijte druhý trik – samotný rošt hojně potřete slunečnicovým olejem. Pokud to uděláte, budete mít na grilu vynikajícího lososa – steaky se nebudou lepit a budou se rovnoměrně opékat.
- Rybu připravujte za občasného otáčení grilovacího roštu, dokud se losos nepokryje zlatavou kůrčičkou. Když si myslíte, že je hotový, můžete udělat malý řez – pokud vytéká průhledná tekutina, můžete rybu vyjmout. Hlavní je nenechávat ho na grilu příliš dlouho, jinak bude pokrm tvrdý a suchý. Můžete se také zaměřit na čas – v průměru příprava steaků po zapálení grilu netrvá déle než 10-15 minut.
Jak připravit lososa na grilu ve fólii
Červená ryba není „holý“ steak, ale v alobalu – další možnost rychlého oběda nebo večeře na dače. Připravuje se v podstatě stejně jako v prvním receptu, ale jsou zde nuance.
Ingredience: 1:
- dva steaky z lososa (přibližně 400 gramů);
- jedna cibule;
- jedna lžíce citronové šťávy;
- jednu polévkovou lžíci olivového oleje;
- svazek kopru;
- pepř, sůl.
Příprava:
- Losos ve fólii na grilu na dřevěné uhlí se připravuje tak rychle, že můžete hned rozdělat oheň a připravit gril na dřevěné uhlí a přitom se věnovat rybě.
- Steaky je třeba omýt pod tekoucí vodou, osušit ručníkem. V samostatné misce smíchejte cibuli nakrájenou na půlkolečka, olej, citronovou šťávu, nasekaný kopr, sůl a pepř.
- Rybu do této směsi ponoříme a prsty masírujeme, aby marináda pronikla do vláken.
- Poté položte steaky na kus alobalu, pokapejte je zbylou marinádou a rychle alobal zabalte. Ihned je položte na grilovací rošt a grilujte, dokud nejsou propečené. To obvykle trvá 10 až 30 minut v závislosti na teplotě grilu a velikosti samotných steaků.