Tuňákový salát je dokonalou rovnováhou mezi zdravým a chutným.
Tuňákové saláty jsou výhrou, když chcete něco rychlého, lehkého a zároveň výživného. Jsou skvělé k obědu, lehké večeři nebo i na oslavu.
V tomto salátu se snoubí křehká svěžest zeleniny, jemnost tuňáka a pikantní krémová zálivka. Navíc ho snadno přizpůsobíte svým chutím: můžete přidat vejce natvrdo, avokádo nebo fazole pro vydatnější variantu. Na stránce katherine.nari vyprávěla o vyváženém receptu tohoto salátu a podělila se také o tipy, jak si ho připravit zdravě a zajímavě.
Recept
Složení
- Salátová směs 1-2 hrsti
- Konzervovaná kukuřice 80-100 g
- Čerstvá okurka 1ks.
- Tuňák ve vlastní šťávě nebo oleji 100g
- Cherry rajčata 5-6 ks.
- Malá červená cibule ¼ ks.
Dresink
- Hustý přírodní jogurt 3 polévkové lžíce. l
- Lehká majonéza 1 polévková lžíce
- Americká hořčice 1 lžička
- Sůl
- Černý pepř
Příprava
- Salát, okurku, rajčata a kukuřici důkladně opláchněte.
- Salát natrhejte nebo nakrájejte rukama, okurku nakrájejte na půlkolečka a rajčata na poloviny. Cibuli – podle chuti nakrájejte najemno nebo na kostičky.
- Připravte si tuňáka. Z konzervy slijte tekutinu. Pokud je tuňák ve vlastní šťávě, lehce ho pokapejte olivovým olejem, abyste ho ochutili.
- V malé misce smíchejte jogurt, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Pokud chcete omáčku odlehčit, přidejte pár kapek citronové šťávy.
- Ve velké míse smíchejte všechnu zeleninu, přidejte tuňáka, zalijte zálivkou a jemně promíchejte.
- Salát je nejlepší podávat čerstvý, když je zelenina ještě křupavá a zálivka nestačila odkapat na dno.
Tipy
- Místo kukuřice můžete použít vařené fazole nebo cizrnu – salát bude výživnější.
- Pokud chcete více zdravých tuků, přidejte několik plátků avokáda.
- Pokud nejíte majonézu – stačí použít jogurt a přidat trochu olivové a citronové šťávy.
Tuňákový salát je dokonalou rovnováhou mezi zdravým a chutným. Díky lehké zálivce a čerstvým surovinám se hodí nejen na každodenní jídelníček, ale může být i součástí slavnostní hostiny nebo pikniku. A pokud chcete pokrmu dodat vizuální krásu, podávejte ho na velkém talíři a navrch posypte zelení, sezamovými nebo dýňovými semínky.