Tato polévka je příkladem toho, jak může tradiční kuchyně spojit užitečnost a chuť.
Pokud chcete uvařit něco neobvyklého, ale zároveň jemného, vydatného a zdravého, bude turecká polévka „Lebeniye“ vynikající volbou. Jejím základem je jogurtová zálivka doplněná vařenou cizrnou, rýží a masovými kuličkami, které jí dodávají bohatou chuť a krémovou konzistenci.
Tato polévka je oblíbená zejména v oblastech východní Anatolie a jihovýchodního Turecka. V turečtině „lezzetli“ znamená „chutný“ a název „Lebenîye“ pochází ze slova „leben“ – tedy zkvašený mléčný výrobek, což naráží na jogurtový základ polévky. Postup přípravy této vydatné krémové polévky je vysvětlen na stránce Aytens Kitchen.
Recept
Složení
- Rýže ½ šálku
- Voda 1,5 litru
- Vařená cizrna 1,5 šálku
Na dresink
- Přírodní jogurt 2 šálky
- Vaječný žloutek 1 ks.
- Pšeničná mouka 1 polévková lžíce
- Citronová šťáva ½ ks.
Masové kuličky
- Mleté hovězí nebo jehněčí maso 250 g
- Střední cibule 1 ks.
- Sůl
- Černý pepř
Na smažení
- Rostlinný olej
- Máslo
- Sušená máta
Příprava
- Ve velkém hrnci svařte 1,5 litru vody. Přidejte propláchnutou rýži a vařte ji do změknutí (asi 12-15 minut).
- Smíchejte mleté maso, nastrouhanou cibuli, sůl a pepř. Vytvarujte malé karbanátky – velké asi jako vlašský ořech. Odložíme je na 10-15 minut do lednice, aby se tvar ustálil.
- K uvařené rýži přidejte uvařenou cizrnu (můžete použít konzervovanou, propláchnutou od tekutiny). Přiveďte k mírnému varu.
- V hluboké míse smíchejte jogurt, žloutek, mouku a citronovou šťávu. Vyšlehejte do hladka.
- Přidejte několik lžic horkého vývaru z hrnce, abyste zálivku „zmírnili“ (zabráníte tak srážení vajec). Poté směs za stálého míchání vlijte do polévky.
- V samostatné pánvi rozehřejte rostlinný olej a opečte na něm masové kuličky, dokud nezhnědnou. Přidejte máslo a posypte mátou, abyste vytvořili lákavou chuť.
- Přidejte masové kuličky do polévky a promíchejte. Na mírném ohni vařte dalších 5-7 minut. V případě potřeby přidejte ještě trochu horké vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Dochuťte solí.
- Polévku podávejte horkou, posypte další mátou nebo čerstvými bylinkami. Výborná s pita chlebem nebo domácím chlebem.
Tipy
- Pokud nemáte cizrnu, můžete ji nahradit konzervovanými bílými fazolemi.
- Pro lehčí verzi lze smažené karbanátky upéct v troubě.
- Sušená máta je typickou přísadou tureckých polévek, ale lze ji nahradit čerstvou mátou nebo tymiánem.
Tato polévka je příkladem toho, jak se v tradiční kuchyni může spojit dobrota a chuť. Určitě se stane novou oblíbenou polévkou ve vaší kuchyni. A nedivte se, když si vaši hosté řeknou o další – Lebenie se těžko odmítá.