Polévka Lebeniye: recept na lahodné turecké jídlo

Tato polévka je příkladem toho, jak může tradiční kuchyně spojit užitečnost a chuť.

Pokud chcete uvařit něco neobvyklého, ale zároveň jemného, vydatného a zdravého, bude turecká polévka „Lebeniye“ vynikající volbou. Jejím základem je jogurtová zálivka doplněná vařenou cizrnou, rýží a masovými kuličkami, které jí dodávají bohatou chuť a krémovou konzistenci.

Tato polévka je oblíbená zejména v oblastech východní Anatolie a jihovýchodního Turecka. V turečtině „lezzetli“ znamená „chutný“ a název „Lebenîye“ pochází ze slova „leben“ – tedy zkvašený mléčný výrobek, což naráží na jogurtový základ polévky. Postup přípravy této vydatné krémové polévky je vysvětlen na stránce Aytens Kitchen.

Recept

Složení

  • Rýže ½ šálku
  • Voda 1,5 litru
  • Vařená cizrna 1,5 šálku

Na dresink

  • Přírodní jogurt 2 šálky
  • Vaječný žloutek 1 ks.
  • Pšeničná mouka 1 polévková lžíce
  • Citronová šťáva ½ ks.

Masové kuličky

  • Mleté hovězí nebo jehněčí maso 250 g
  • Střední cibule 1 ks.
  • Sůl
  • Černý pepř

Na smažení

  • Rostlinný olej
  • Máslo
  • Sušená máta

Příprava

  1. Ve velkém hrnci svařte 1,5 litru vody. Přidejte propláchnutou rýži a vařte ji do změknutí (asi 12-15 minut).
  2. Smíchejte mleté maso, nastrouhanou cibuli, sůl a pepř. Vytvarujte malé karbanátky – velké asi jako vlašský ořech. Odložíme je na 10-15 minut do lednice, aby se tvar ustálil.
  3. K uvařené rýži přidejte uvařenou cizrnu (můžete použít konzervovanou, propláchnutou od tekutiny). Přiveďte k mírnému varu.
  4. V hluboké míse smíchejte jogurt, žloutek, mouku a citronovou šťávu. Vyšlehejte do hladka.
  5. Přidejte několik lžic horkého vývaru z hrnce, abyste zálivku „zmírnili“ (zabráníte tak srážení vajec). Poté směs za stálého míchání vlijte do polévky.
  6. V samostatné pánvi rozehřejte rostlinný olej a opečte na něm masové kuličky, dokud nezhnědnou. Přidejte máslo a posypte mátou, abyste vytvořili lákavou chuť.
  7. Přidejte masové kuličky do polévky a promíchejte. Na mírném ohni vařte dalších 5-7 minut. V případě potřeby přidejte ještě trochu horké vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Dochuťte solí.
  8. Polévku podávejte horkou, posypte další mátou nebo čerstvými bylinkami. Výborná s pita chlebem nebo domácím chlebem.

Tipy

  • Pokud nemáte cizrnu, můžete ji nahradit konzervovanými bílými fazolemi.
  • Pro lehčí verzi lze smažené karbanátky upéct v troubě.
  • Sušená máta je typickou přísadou tureckých polévek, ale lze ji nahradit čerstvou mátou nebo tymiánem.

Tato polévka je příkladem toho, jak se v tradiční kuchyni může spojit dobrota a chuť. Určitě se stane novou oblíbenou polévkou ve vaší kuchyni. A nedivte se, když si vaši hosté řeknou o další – Lebenie se těžko odmítá.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | MORAVA POOL | Bazény na klíč