Bramborové zrazy s houbovou nádivkou: recept na chutné bramborové jídlo

Foto: z otevřených zdrojů

Tato možnost je nejen chutná, ale také univerzální: hodí se jak pro rodinné jídlo, tak pro slavnostní stůl.

Voňavé, zlatavé, uvnitř křehké a s chutnou kůrkou – bramborové zrazy s houbovou náplní jsou již dlouho oblíbeným pokrmem ukrajinských rodin.

Tato varianta je nejen chutná, ale také univerzální: hodí se jak k rodinné večeři, tak na slavnostní stůl. A hlavní je, že se připravují z dostupných surovin a bez velké práce. Jak vše správně připravit, se dozvíte na stránce kathycoooks.

Recept

Složení

Na bramborové těsto

  • Brambory 600 g
  • Vejce 1 ks.
  • Mouka 2 polévkové lžíce
  • Sůl
  • Pepř
  • Rostlinný olej

Na houbovou nádivku

  • Houby (žampiony nebo lesní houby) 200 g
  • Cibule 1 ks
  • Smetanový sýr 2 polévkové lžíce
  • Sůl
  • Pepř
  • Sušený česnek
  • Máslo

Příprava

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte do měkka v osolené vodě.
  2. Brambory scedíme, rozmačkáme a necháme zcela vychladnout.
  3. Do bramborové kaše přidejte vejce, sůl a pepř a postupně přidávejte mouku. Uhněťte vláčné, mírně lepivé těsto (v případě potřeby přidejte ještě 1 lžíci mouky).
  4. Žampiony a cibuli nakrájejte na kostičky.
  5. Cibuli osmažte na másle do průhledna, přidejte houby.
  6. Smažte, dokud se vlhkost neodpaří a houby nezískají zlatavou barvu. Přidejte sůl, pepř a trochu sušeného česneku.
  7. Odstavte z ohně, přidejte smetanový sýr a dobře promíchejte. Náplň nechte vychladnout.
  8. Z bramborové směsi vytvarujte kouli a uprostřed udělejte důlek.
  9. Vložte trochu houbové náplně a jemně uzavřete, aby vznikl oválný nebo kulatý tvar.
  10. Smažte na středním ohni z obou stran dozlatova (asi 3-4 minuty z každé strany).

Tipy:

  • Pokud jsou brambory velmi mokré – přidejte trochu více mouky nebo 1-2 lžíce škrobu.
  • Pro křupavější kůrku je můžete před smažením namočit ve strouhance nebo krupici.
  • Smetanový sýr dokonale obohatí náplň o chuť – dodá jí krémovou jemnost. Lze ho však nahradit tvarohem nebo strouhaným tvrdým sýrem.
  • Podáváme horké se zakysanou smetanou, houbovou omáčkou nebo zeleninou. Výborně se kombinuje s lehkým salátem z čerstvé zeleniny.

Děti obvykle tyto zrazy milují, zejména s jemnější náplní. Pokud vy nebo vaše dítě nemáte rádi houby, zkuste verzi se sýrem, kuřecím masem nebo brokolicovým pyré.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | MORAVA POOL | Bazény na klíč