Jaké potraviny není třeba před vařením omývat: téměř nikdo o tom neví

Foto: z otevřených zdrojů

Podle odborníků na bezpečnost potravin by se některé potraviny neměly před vařením omývat.

Většina lidí si myslí, že potraviny je nutné po zakoupení umýt pod tekoucí vodou. To však vůbec není pravda, a zde je důvod.

Odborníci na bezpečnost potravin tvrdí, že některé výrobky by se před vařením neměly mýt, lze je otřít suchým hadříkem a to je vše. Píše o tom web pmg.ua.

Jaké výrobky by se před vařením neměly mýt: kompletní seznam

  • Vejce. Mnoho lidí vejce před rozklepnutím umyje, ale vy to dělat nemusíte. Výrobci ošetřují vejce ochrannou vrstvou, která zabraňuje přístupu bakterií. A pokud je omyjete a dáte do lednice ke skladování, ochrana se zničí. Pokud se jedná o domácí výrobek, lze jej umýt, ale poté by se měl otřít do sucha papírovou utěrkou.
  • Houby houby rychle absorbují vodu, takže po vaření mohou ztratit svou chuť a strukturu. Odborníci doporučují houby nemýt, a to ani v případě, že jsou sbírány ručně. Je lepší je očistit a odříznout spodní část stonku.
  • Kuřecí maso. Kuřecí maso by se nemělo omývat, protože po tepelné úpravě je naprosto bezpečné ke konzumaci. Aby kuřecí maso zůstalo po tepelné úpravě šťavnaté a křehké, stačí ho otřít papírovou utěrkou.
  • Je třeba těstoviny po uvaření opláchnout. O tomto tématu se vedou různé diskuse: někteří lidé těstoviny proplachují, jiní jen vypouštějí vodu. Profesionální kuchaři tvrdí, že těstoviny by se po uvaření neměly oplachovat, protože studená voda odplavuje škrob. Těstoviny se pak slepí a nezískáte dokonalé těstoviny. A aby se těstoviny při vaření neslepily, měli byste přidat několik kapek rostlinného oleje.
  • Červené maso nemělo by se omývat vodou, aby se nezkazilo. Voda vyplavuje přirozené šťávy, takže může být po vaření suché a tuhé. Aby červené maso zůstalo šťavnaté a křehké, jednoduše ho otřete ubrouskem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | MORAVA POOL | Bazény na klíč