Tento dezert se určitě stane vaším oblíbeným a pochutnají si na něm nejen děti, ale i dospělí.
Orientální sladkosti jsou vždy něčím výjimečné: vůně koření, křupavé těsto, jemná struktura ořechové náplně a samozřejmě sladký med, který všechny chutě spojuje v dokonalou harmonii. A nejlepší na tom je, že nemusíte jezdit do Turecka nebo Libanonu, abyste si pochutnali na klasické arabské baklavě. Díky foodblogerce Valerii Veligurové máme upravený a velmi snadný recept na baklavu, která je rychlá na přípravu a vypadá, jako by pocházela z cukrárny v arabské čtvrti.
Baklava je tradiční dezert oblíbený na Blízkém východě, v Turecku, Řecku a dokonce i na Balkáně. Obvykle se skládá z tenkých vrstev těsta, ořechové náplně a silné vrstvy medu nebo cukrového sirupu.
Recept
Složení
Pro základ
- Listové těsto bez droždí 150-200 g
- Syrové ořechy (vlašské, pistácie nebo směs) 200 g
- Máslo 50 g
- Přírodní med 50 g
- Vaječný žloutek 1 ks.
- Mléko 1 polévková lžíce
- Na sirup (impregnaci)
- Med 50 g
- Vroucí voda 50 ml
K dekoraci
- Hrst nasekaných pistácií (nebo vlašských ořechů)
Příprava
- V míse mixéru nasekejte ořechy na jemnou drť.
- Přidejte rozpuštěné máslo a med. Míchejte, dokud nevznikne hustá, mírně lepivá hmota. Měla by dobře držet tvar, ale zůstat měkká.
- Listové těsto předtím rozmrazte na pokojovou teplotu. Rozválejte ho na tenký obdélníkový plát (ne příliš tenký, aby se netrhalo) a nakrájejte na 4 dlouhé pruhy přibližně stejné šířky.
- Na každý pruh těsta položte ořechovou náplň v dlouhém závinu.
- Těsto srolujte kolem náplně a okraje pečlivě přitiskněte, aby náplň během pečení nevytekla.
- Vzniklé „trubičky“ vložte těsně k sobě do pergamenem vyložené formy, švem dolů.
- Ostrým nožem nakrájejte trubičky na čtverce nebo kosočtverce (průměrně 24 kusů).
- Žloutek smíchejte s mlékem a potřete jím vrchní část baklavy – získáte tak krásnou zlatavou barvu.
- Formu vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme přibližně 20-25 minut, dokud nezhnědne. Dávejte pozor, aby se příliš nevysušila – baklava by měla zůstat uvnitř měkká.
- Ještě horkou baklavu přelijte sirupem. K tomu smíchejte med a vroucí vodu a důkladně promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Každý kousek můžete polévat lžičkou nebo sirupem přelít celý povrch najednou, pokud to forma umožňuje. Baklavu nechte alespoň 15-20 minut nasáknout.
- Před podáváním každý kousek posypeme nasekanými pistáciemi nebo jiným oříškem. Podávejte k čaji, kávě nebo jako samostatnou sladkou svačinku.
Tipy
- Ořechy: nejlépe chutnají pistácie nebo směs pistácií a vlašských ořechů. Můžete však experimentovat i s kešu oříšky nebo mandlemi.
- Med: vyberte si přírodní med, nejlépe tekutý. Pokud zhoustl, rozpusťte ho předem ve vodní lázni.
- Sirup: místo medu a vody můžete použít klasický cukrový sirup s citronovou šťávou nebo trochou pomerančové vody na dochucení.
Tento dezert se jistě stane vaším oblíbeným a pochutnají si na něm nejen děti, ale i dospělí.