Foto: z otevřených zdrojů
K tomuto pokrmu se hodí sklenka bílého vína, například sauvignon blanc nebo peno game.
Občas všichni zatoužíme po něčem chuťově výrazném a vynikajícím – po jídle, které chutná úžasně, ale jehož příprava nevyžaduje mnoho času. Pokud máte takový pocit, pak je krémové rizoto s houbami ideální volbou k večeři. Je ideální pro neformální večer, romantickou večeři nebo i setkání s přáteli.
Autorská interpretace rizota na stránce samura_cooking využívá pečené houby, červenou cibuli, jemnou smetanu a strouhaný parmazán, aby vytvořila hlubokou chuť jako v restauraci. Jednoduchý proces vaření nevyžaduje neustálé míchání jako klasické rizoto a výsledek je neuvěřitelně krémový a lahodný.
Recept
Složení
- Houby 200g
- Střední červená cibule 1 ks.
- Olivový olej 3-4 polévkové lžíce
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Těstoviny orzo 200g
- Dvojitá smetana 200ml
- Strouhaný parmazán 50-70 g
- Timian
- Basil
- Petržel
Příprava
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Nakrájejte žampiony na plátky a červenou cibuli na půlkolečka.
- Vložte je do zapékací misky nebo na plech vyložený pergamenem. Pokapejte 2-3 lžícemi olivového oleje, osolte, opepřete a případně přidejte několik snítek čerstvého tymiánu.
- Zeleninu pečte 20-25 minut, dokud houby nezměknou a cibule nezkaramelizuje. Zelenina pečená v troubě má mnohem hlubší chuť než dušená a navíc si zachovává příjemnou strukturu.
- Souběžně uvařte těstoviny orzo v osolené vodě podle návodu na obalu (obvykle 7-9 minut). Slijte je a nechte trochu tekutiny na případné zředění omáčky.
- Ve velké pánvi nebo soté rozehřejte větší množství olivového oleje. Vložte tam opečené houby a cibuli, přidejte orzo a zalijte smetanou. Dobře promíchejte a pak společně 2-3 minuty prohřívejte, dokud pokrm nezíská krémovou konzistenci.
- Přidejte nastrouhaný parmezán a znovu promíchejte, aby se tvaroh zcela rozpustil ve smetaně.
- V případě potřeby přidejte několik lžic vody z těstovin, aby byla omáčka hedvábnější. Ochutnejte a v případě potřeby ještě osolte nebo opepřete.
- Podávejte horké a posypte čerstvými bylinkami (například petrželkou nebo bazalkou).
K tomuto pokrmu je ideální sklenka bílého vína, například sauvignon blanc nebo peno game.
Pokud není k dispozici orzo, použijte jiné těstoviny, jemné těstoviny nebo rýži. Chcete-li vegetariánskou variantu, ujistěte se, že parmezán neobsahuje živočišné syřidlo, nebo ho nahraďte jiným sýrem.
Pokud máte rádi pikantní, přidejte před zapékáním hub trochu chilli nebo česneku.
Toto krémové rizoto je lahodným důkazem toho, že sofistikovanost může být jednoduchá. Houby, těstoviny, smetana a parmazán jsou klasika, která nepotřebuje nic navíc. Pokud hledáte nové oblíbené jídlo, které si budete chtít udělat znovu – určitě vyzkoušejte tento konkrétní recept.