Varenyky s bramborami nejsou jen pokrmem, ale skutečným symbolem ukrajinské duše, tepla a rodinné pohody.
Varenyky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel ukrajinské kuchyně, které si každý pamatuje z dětství. Každá hospodyně má své tajemství přípravy: někdo přidává do těsta kefír, někdo vaří s vejci a někdo ho hněte na vařící vodě. Foodblogerka Julia Senich se podělila o recept na dokonalé knedlíky, které jsou nejen chutné, ale také se během vaření nerozpadají. Nabídla osvědčenou verzi receptu – s tradiční bramborovou a houbovou nádivkou, díky níž bude vaše večeře opravdu domácí a útulná.
Recept
Složení:
Na těsto
- Pšeničná mouka 400 g
- Vroucí voda 200 ml
- Olej 3 polévkové lžíce
- Sůl
Na nádivku
- Bramborová kaše 250 g
- Žampiony (nebo jiné houby) 130 g
- Smažená střední cibule 1 ks.
- Sůl
- Pepř
K podávání
- Sádlo nebo máslo 30-50 g
- Smažená cibule
- Bylinky
- Zakysaná smetana
Příprava
- Mouku prosejeme do velké mísy – tím ji okysličíme a těsto bude křehčí.
- Přidejte sůl a rostlinný olej. Přilijte vroucí vodu (velmi důležité: vroucí vodu) a těsto rychle prohněťte, nejprve lžící (abyste si nespálili ruce) a poté rukama, dokud nebude pružné. Těsto by mělo být měkké a v rukou trochu lepkavé – po odpočinku bude dokonalé.
- Zabalte ho do potravinové fólie nebo ho dejte pod mísu a nechte 20-30 minut odpočívat.
- Brambory uvařte v osolené vodě a rozmačkejte na pyré.
- Houby nakrájíme nadrobno a osmažíme na suché pánvi nebo na troše oleje.
- Přidáme nakrájenou osmaženou cibuli, vše promícháme s bramborovou kaší, osolíme a opepříme. Náplň by měla být hustá, ne řídká – knedlíky se pak budou snadno tvarovat.
- Těsto rozdělíme na několik dílů, každý díl rozválíme na tenkou vrstvu.
- Pomocí skleničky nebo speciální formičky vykrajujte kolečka.
- Do středu dejte lžičku nebo lžíci náplně a okraje důkladně uzavřete. Můžete použít prsty nebo hroty vidličky, abyste je pěkně utěsnili.
- Knedlíky položte na prkénko nebo tác a bohatě je poprašte moukou, aby se neslepily.
- Do velkého hrnce nalijte 2-2,5 litru vody, osolte a přiveďte k varu. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody.
- Když vyplavou na hladinu – vařte je ještě 3-5 minut, poté je vyjměte pomocí cedníku nebo sítka.
Servírování
- Hotové knedlíky vložte do hluboké mísy, posypte je šalotkou a cibulí nebo máslem a ozdobte čerstvými bylinkami.
- Nezapomeňte podávat se zakysanou smetanou, pro bohatší chuť můžete přidat nakládanou cibuli nebo houby.
Tipy
- Vareniky lze zmrazit – rozložte je na prkénko, zmrazte, pak je vložte do sáčku a uložte do mrazničky až na 3 měsíce.
- Místo hub můžete přidat tvaroh, zelí, fazole nebo udělat jen klasickou bramborovou náplň.
- Pro měkčí těsto můžete přidat 1 vejce, ale s vařící vodou bude i tak pružné.
Varenyky s bramborami nejsou jen obyčejným jídlem, ale skutečným symbolem ukrajinské duše, tepla a rodinné pohody. Díky správnému těstu na vařící vodu a zdařilé náplni se neslepují, nerozvaří a potěší svou chutí.