Varenyky s bramborami: recept na tradiční ukrajinské jídlo

Varenyky s bramborami nejsou jen pokrmem, ale skutečným symbolem ukrajinské duše, tepla a rodinné pohody.

Varenyky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel ukrajinské kuchyně, které si každý pamatuje z dětství. Každá hospodyně má své tajemství přípravy: někdo přidává do těsta kefír, někdo vaří s vejci a někdo ho hněte na vařící vodě. Foodblogerka Julia Senich se podělila o recept na dokonalé knedlíky, které jsou nejen chutné, ale také se během vaření nerozpadají. Nabídla osvědčenou verzi receptu – s tradiční bramborovou a houbovou nádivkou, díky níž bude vaše večeře opravdu domácí a útulná.

Recept

Složení:

Na těsto

  • Pšeničná mouka 400 g
  • Vroucí voda 200 ml
  • Olej 3 polévkové lžíce
  • Sůl

Na nádivku

  • Bramborová kaše 250 g
  • Žampiony (nebo jiné houby) 130 g
  • Smažená střední cibule 1 ks.
  • Sůl
  • Pepř

K podávání

  • Sádlo nebo máslo 30-50 g
  • Smažená cibule
  • Bylinky
  • Zakysaná smetana

Příprava

  1. Mouku prosejeme do velké mísy – tím ji okysličíme a těsto bude křehčí.
  2. Přidejte sůl a rostlinný olej. Přilijte vroucí vodu (velmi důležité: vroucí vodu) a těsto rychle prohněťte, nejprve lžící (abyste si nespálili ruce) a poté rukama, dokud nebude pružné. Těsto by mělo být měkké a v rukou trochu lepkavé – po odpočinku bude dokonalé.
  3. Zabalte ho do potravinové fólie nebo ho dejte pod mísu a nechte 20-30 minut odpočívat.
  4. Brambory uvařte v osolené vodě a rozmačkejte na pyré.
  5. Houby nakrájíme nadrobno a osmažíme na suché pánvi nebo na troše oleje.
  6. Přidáme nakrájenou osmaženou cibuli, vše promícháme s bramborovou kaší, osolíme a opepříme. Náplň by měla být hustá, ne řídká – knedlíky se pak budou snadno tvarovat.
  7. Těsto rozdělíme na několik dílů, každý díl rozválíme na tenkou vrstvu.
  8. Pomocí skleničky nebo speciální formičky vykrajujte kolečka.
  9. Do středu dejte lžičku nebo lžíci náplně a okraje důkladně uzavřete. Můžete použít prsty nebo hroty vidličky, abyste je pěkně utěsnili.
  10. Knedlíky položte na prkénko nebo tác a bohatě je poprašte moukou, aby se neslepily.
  11. Do velkého hrnce nalijte 2-2,5 litru vody, osolte a přiveďte k varu. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody.
  12. Když vyplavou na hladinu – vařte je ještě 3-5 minut, poté je vyjměte pomocí cedníku nebo sítka.

Servírování

  • Hotové knedlíky vložte do hluboké mísy, posypte je šalotkou a cibulí nebo máslem a ozdobte čerstvými bylinkami.
  • Nezapomeňte podávat se zakysanou smetanou, pro bohatší chuť můžete přidat nakládanou cibuli nebo houby.

Tipy

  1. Vareniky lze zmrazit – rozložte je na prkénko, zmrazte, pak je vložte do sáčku a uložte do mrazničky až na 3 měsíce.
  2. Místo hub můžete přidat tvaroh, zelí, fazole nebo udělat jen klasickou bramborovou náplň.
  3. Pro měkčí těsto můžete přidat 1 vejce, ale s vařící vodou bude i tak pružné.

Varenyky s bramborami nejsou jen obyčejným jídlem, ale skutečným symbolem ukrajinské duše, tepla a rodinné pohody. Díky správnému těstu na vařící vodu a zdařilé náplni se neslepují, nerozvaří a potěší svou chutí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | MORAVA POOL | Bazény na klíč