Foto: z otevřených zdrojů
Lze je podávat s marmeládou, zakysanou smetanou nebo kondenzovaným mlékem a v každé variantě jsou hotové během několika minut.
Palačinky jsou pokrm, který se připravuje velmi snadno a rychle a hodí se jak k snídani, tak na celý den. Lze je podávat s marmeládou, zakysanou smetanou nebo kondenzovaným mlékem a v každé variantě se rozleží během několika minut. Kuchařská blogerka Kateřina Movčanová se podělila o svůj osvědčený recept na lívance.
Lívance z nadýchaného kefíru
Složení: 1:
- Kefír – 300-350 ml;
- vejce – 1 ks;
- mouka – 230 g;
- cukr – 2 polévkové lžíce;
- špetka soli;
- jedlá soda – 1 lžička (bez sklíčka);
- rostlinný olej – 2 lžíce (+ na smažení).
Příprava: Na oleji se připravují tři druhy zeleniny, které se používají na přípravu pokrmů:
- V míse smíchejte kefír, vejce, sůl a cukr. Přidejte mouku a promíchejte. V této fázi zhodnoťte konzistenci těsta a v případě potřeby přidejte více kefíru.
- Přidejte jedlou sodu a rostlinný olej a promíchejte. Konzistence těsta by měla být jako hustá domácí zakysaná smetana.
- Těsto nechte 10-15 minut odležet. Déle se nesmí míchat.
- Rozpalte pánev a nalijte do ní malé množství oleje. Lžící vyklopíme lívance po 1 lžíci. Před nabíráním těsta namočte lžíci do vody, aby se těsto nelepilo na lžíci.
- Lívance smažte na středním ohni. To je důležité. Nechcete, aby byl žár příliš vysoký, protože by se vršky připálily a vnitřek těsta by se nepropekl. Lívance smažte, dokud nebudou z obou stran zlatavé.
- Po usmažení je můžete položit na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný tuk.