Foto: z otevřených zdrojů
Především je velmi důležité pečlivě projít všechny výrobky ihned poté, co jste spatřili samotného mola nebo larvy mola.
Když se v kuchyni objeví potravinoví moli, může tento malý hmyz snadno zkazit všechny zásoby potravin. Proto je tak důležité se ho včas zbavit.
Především je velmi důležité ihned poté, co jste spatřili samotného motýla nebo larvy mola, pečlivě prohlédnout všechny produkty. Zvláštní pozornost je třeba věnovat mouce, obilovinám, čaji, koření, ořechům a sušenému ovoci. Pokud je alespoň jeden výrobek napaden, budete jej muset vyhodit do odpadkového koše.
Poté nezapomeňte vytřít police v kuchyňské skříňce roztokem vody a mýdla a později také roztokem vody a octa (nebo alkoholu). Tím se zbavíte vajíček a larev, které mohly zůstat v rozích skříňky.
Čeho se potravinoví moli bojí
Abyste potravinové moly do kuchyně nepustili, můžete použít přírodní pachy, které působí jako repelenty:
- Meduňka a máta peprná – silné vůně, které moli nemají rádi;
- levandule – velmi silná vůně, která okamžitě odpuzuje hmyz (umístěte několik sušených větviček do rohů skříně);
- citrusové slupky – sušené slupky také velmi příjemně voní, ale pro moly je to opravdový zápach;
- bobkové listy – cenově dostupný prostředek, který lze umístit na poličky.
Všechny tyto prostředky jsou samozřejmě účinné, ale pouze jako preventivní opatření. Proto byste měli nejprve důkladně vyčistit kuchyňskou skříňku.
Které výrobky mají potravinoví moli nejraději
Potravinoví moli nejčastěji kladou vajíčka do následujících potravin:
- strouhanka a mouka;
- ovesné vločky, krupice, rýže, proso;
- loupané ořechy;
- meruňky, sultánky, datle atd.;
- čaje s ovocnými přísadami;
- koření.
Abyste potraviny ochránili, přendejte je ihned po otevření do vzduchotěsných nádob nebo sklenic. Polyethylen mohou moli prokousat.