Foto: z otevřených zdrojů
Tyto koláče mají jemnou strukturu, šťavnatou náplň a křupavou kůrku.
Pokud hledáte zdravou alternativu ke smaženým placičkám nebo svačinkám, bude pro vás tento recept vítaným objevem. Kuřecí a květákové placičky s jemnou tvarohovou náplní jsou nejen chutné, ale také snadné, zdravé a bezlepkové. Skvěle se hodí jako hlavní chod nebo jako teplá svačinka na večírek. O recept se podělila autorka stránky Amelie – kuchyně bez lepku.
Recept
Složení:
- Kuřecí mleté maso (nejlépe prsní řízek) 400 g
- Vařený nebo dušený květák 200g
- Sůl
- Pepř
- Sladká paprika
- Olivový olej
- Sýr na náplň (mozzarella, tvrdý sýr nebo sýr typu feta) 60-80 g
- Bezlepková strouhanka 50-70 g
Příprava
- Zelí rozdělte na růžičky.
- Vařte nebo vařte v páře do měkka (asi 7-10 minut).
- Zelí důkladně slijte a rozmačkejte vidličkou nebo drtičem na kaši.
- Ke kuřecímu masu přidejte rozmačkané zelí, sůl, pepř a papriku.
- Mícháme, dokud směs není homogenní. V případě potřeby nechte směs 10 minut odstát v lednici.
- Ruce si lehce potřete olivovým olejem.
- Naberte lžíci směsi a vytvarujte z ní placičku.
- Do středu položte kousek sýra.
- Přikryjte další vrstvou mletého masa a vytvarujte kouli nebo disk. Okraje dobře uzavřete.
- Strouhanku nebo bezlepkové tousty rozemelte v mixéru na drobenku.
- Do strouhanky přidejte špetku soli a trochu víc papriky (můžete také přidat kurkumu nebo sušený česnek pro chuť).
- Každou koblihu namočte do strouhanky.
- Placky položte na lehce olejem vymazaný plech vyložený pergamenem na pečení.
- Pečte při 180 °C 40-45 minut dozlatova.
- Lze připravovat ve fritéze při 180 °C po dobu 25-30 minut.
Servírování
- Placičky jsou vynikající teplé nebo teplé. Podávejte je z:
- Přírodní jogurtová omáčka s česnekem a bylinkami
- Pikantní rajčatová omáčka nebo salsa
- Salát ze sezónní zeleniny nebo humus
Tyto placičky mají jemnou strukturu, šťavnatou náplň a křupavou kůrku. Snadno se připravují, fantasticky chutnají a navíc vydrží v lednici až 3 dny – stačí je ohřát v troubě nebo na pánvi bez oleje.