Květákové a kuřecí placičky se sýrovou náplní: původní recept

Foto: z otevřených zdrojů

Tyto koláče mají jemnou strukturu, šťavnatou náplň a křupavou kůrku.

Pokud hledáte zdravou alternativu ke smaženým placičkám nebo svačinkám, bude pro vás tento recept vítaným objevem. Kuřecí a květákové placičky s jemnou tvarohovou náplní jsou nejen chutné, ale také snadné, zdravé a bezlepkové. Skvěle se hodí jako hlavní chod nebo jako teplá svačinka na večírek. O recept se podělila autorka stránky Amelie – kuchyně bez lepku.

Recept

Složení:

  • Kuřecí mleté maso (nejlépe prsní řízek) 400 g
  • Vařený nebo dušený květák 200g
  • Sůl
  • Pepř
  • Sladká paprika
  • Olivový olej
  • Sýr na náplň (mozzarella, tvrdý sýr nebo sýr typu feta) 60-80 g
  • Bezlepková strouhanka 50-70 g

Příprava

  1. Zelí rozdělte na růžičky.
  2. Vařte nebo vařte v páře do měkka (asi 7-10 minut).
  3. Zelí důkladně slijte a rozmačkejte vidličkou nebo drtičem na kaši.
  4. Ke kuřecímu masu přidejte rozmačkané zelí, sůl, pepř a papriku.
  5. Mícháme, dokud směs není homogenní. V případě potřeby nechte směs 10 minut odstát v lednici.
  6. Ruce si lehce potřete olivovým olejem.
  7. Naberte lžíci směsi a vytvarujte z ní placičku.
  8. Do středu položte kousek sýra.
  9. Přikryjte další vrstvou mletého masa a vytvarujte kouli nebo disk. Okraje dobře uzavřete.
  10. Strouhanku nebo bezlepkové tousty rozemelte v mixéru na drobenku.
  11. Do strouhanky přidejte špetku soli a trochu víc papriky (můžete také přidat kurkumu nebo sušený česnek pro chuť).
  12. Každou koblihu namočte do strouhanky.
  13. Placky položte na lehce olejem vymazaný plech vyložený pergamenem na pečení.
  14. Pečte při 180 °C 40-45 minut dozlatova.
  15. Lze připravovat ve fritéze při 180 °C po dobu 25-30 minut.

Servírování

  • Placičky jsou vynikající teplé nebo teplé. Podávejte je z:
  • Přírodní jogurtová omáčka s česnekem a bylinkami
  • Pikantní rajčatová omáčka nebo salsa
  • Salát ze sezónní zeleniny nebo humus

Tyto placičky mají jemnou strukturu, šťavnatou náplň a křupavou kůrku. Snadno se připravují, fantasticky chutnají a navíc vydrží v lednici až 3 dny – stačí je ohřát v troubě nebo na pánvi bez oleje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | MORAVA POOL | Bazény na klíč