Odborníci neustále volají po tom, aby se ryby objevovaly na našich stolech častěji.
Losos je dlouhodobě považován za jednu z nejzdravějších ryb, ale jeho levnější kolega, makrela atlantská, může být lepší volbou. Onet nám říká.
Která ryba je zdravější než losos
Odborník na výživu Bartosz Kulczynski tvrdí, že makrela se svou výživovou hodnotou lososovi nejen vyrovná, ale dokonce ho předčí. Navíc je tato ryba cenově mnohem dostupnější.
Odborníci neustále volají po tom, aby se ryby objevovaly na našich stolech častěji. Je zdrojem cenných živin, které jsou pro zdraví klíčové. Mnozí spotřebitelé ji však odmítají pravidelně konzumovat kvůli vysokým cenám.
Je sice pravda, že některé ryby mohou být drahé, na trhu však existují levnější alternativy, které jsou stejně kvalitní. Příkladem je makrela atlantská.
Makrela versus losos – co na to odborník?
Podle Kulczynského je makrela atlantská nejlepší volbou, pokud jde o zdravé ryby. V jednom ze svých videí uvedl, že makrela je z hlediska obsahu omega-3 mastných kyselin lepší než losos. Makrela atlantská obsahuje o 40 % více omega-3 kyselin než losos.Ve 100 g makrely je obsaženo 3 až 4 tisíce mg omega-3 kyselin, zatímco v lososu je to asi 2 tisíce mg.
Omega-3 mastné kyseliny nejsou jediným přínosem makrely. Tato ryba je také bohatá na selen, prvek nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, a vitaminy skupiny B, včetně B12 a B3.
Jaký je nejlepší způsob přípravy makrely?
Makrelu, stejně jako ostatní ryby, lze připravovat různými způsoby. Odborníci na výživu však varují před smažením, které nejen zvyšuje kalorickou hodnotu pokrmu, ale také ničí některé cenné živiny. Nejlepším řešením je pečení, které zachovává léčivé vlastnosti ryb.
Kulčinský také upozorňuje na uzenou makrelu – nejenže je chutná, ale je také snadno dostupná a najdete ji ve většině obchodů.
Makrela atlantská je skvělým příkladem toho, že zdravé stravování nemusí být drahé. Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, selenu a vitaminů skupiny B je cennou náhradou lososa.