Kdy solit mladé brambory při vaření a co přidat do vody, aby byly chutné.

Jedno tajemství pro chutnou a vydatnou přílohu

Mladé brambory mají sezónu již v květnu – lze je připravovat různými způsoby, podle toho, jaký chcete mít výsledek. Prozradíme vám, jak uvařit mladé brambory, abyste si připravili aromatickou a chutnou přílohu.

Jak připravit mladé brambory k vaření

Taková na první pohled jednoduchá zelenina se musí vařit správně – pokud uděláte chybu, získáte vodnatou kořenovou zeleninu, která se vám rozpadne v rukou. Navíc nebude mít nic společného s chutnými kousky brambor – na talíři budou husté plátky vařené zeleniny a „žádná“ chuť.

Hlavní tajemství, jak chutně uvařit mladé brambory, musíte znát ještě před zapnutím sporáku. Ve chvíli, kdy už máte zeleninu oloupanou a vloženou do hrnce, musíte kořenovou zeleninu zalít horkou vroucí vodou. Právě tento jednoduchý trik vám pomůže vyhnout se vodnaté struktuře – tekutina o vysoké teplotě „drží“ strukturu brambor a pomáhá jim, aby během vaření nezměkly.

Dalším důležitým lifehackem je přidání 20-50 g másla, když se voda vaří. Tím rychle zvýšíte teplotu vody a urychlíte dobu vaření – brambory budou uvařené za 15 minut.

Zde je návod krok za krokem, jak uvařit mladé brambory:

  • Vyberte několik hlíz stejné velikosti;
  • loupejte je v rukavicích, jinak si potřísníte kůži na rukou;
  • opláchněte pod tekoucí vodou;
  • vložte do hrnce, přelijte dvěma prsty horkou převařenou vodou;
  • postavte na plotýnku, zapněte na střední teplotu;
  • když se voda vaří, přidejte máslo, přikryjte pánev pokličkou, nechte mezeru a snižte plamen;
  • brambory vařte 15 minut doměkka;
  • stav příloh kontrolujte párátkem, ale ne nožem, jinak se hlízy rozpadnou;
  • vařené brambory podávejte s máslem a nasekaným koprem.

Brambory můžete také vařit ne vcelku, ale na kousky, pak ale budete muset každou hlízu před vařením nakrájet na 2-4 kousky.

Užitečná rada: Okamžik, kdy brambory osolit, závisí na tom, jaký pokrm chcete ve výsledku získat. Pokud chcete vařit celé a krásné hlízy, pak kořenovou zeleninu osolte na začátku, ale pro křehkou přílohu s kousky je žádoucí použít konzervační prostředek na konci. Berte v úvahu, že na každého půl kilogramu brambor je potřeba 1 čajová lžička soli.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | MORAVA POOL | Bazény na klíč