Co je lepší jíst – řecký jogurt nebo zakysanou smetanu: jaký je mezi nimi rozdíl

Foto: z otevřených zdrojů

Jogurt má více bílkovin než zakysaná smetana

Existuje řada pokrmů, do kterých můžete poslat jak řecký jogurt, tak zakysanou smetanu, a nezřídka se stává, že si mezi těmito dvěma fermentovanými mléčnými výrobky musíte vybrat. Někteří lidé se řídí jednoduše chuťovými preferencemi, ale jsou i lidé, které zajímá, co je zdravější – řecký jogurt nebo zakysaná smetana. UNIAN se rozhodl zjistit, který z těchto výrobků může lidskému organismu přinést více prospěšných látek.

Věnujme pozornost tomu, že zakysané smetany se vyrábějí ze smetany – jsou zkvašené díky činnosti bakterií mléčného kvašení (zákys). Smetana je tučná surovina, a proto také výchozí produkt zdaleka není dietní.

„Řecká“ se však získává v důsledku působení zákysu na mléko, a díky tomu se ukázalo, že výchozí výrobek je dietní. Řecký jogurt se od běžného jogurtu liší tím, že byl zbaven přebytečné tekutiny, a díky tomu má více bílkovin, píše BI.

Tady je, v čem je zdravější zakysaná smetana nebo řecký jogurt – hlavní rozdíly
Začněme tím nejdůležitějším rozdílem – v „řeckém“ je obsah tuku mnohem nižší než v zakysané smetaně. Navíc tento typ kysaného mléka obecně může být „nulový“ – tedy odtučněný, ale takovou zakysanou smetanu nenajdete. Na pultech obchodů můžete často vidět řecký jogurt, jehož obsah tuku je takový:

  • Nebo kolem 2 %.
  • Nebo asi 10 %.

Obsah tuku ve smetanovém výrobku však začíná pouze na 10 % a může dosahovat až 30 %.

Nižší obsah tuku v „řeckém“ může být výhodou pro lidi, kteří mají problémy s váhou nebo hladinou cholesterolu v krvi. Nízkotučný řecký jogurt má mnohem méně nasycených tuků než zakysaná smetana, a proto při jeho konzumaci nedochází ke zvýšení hladiny „špatného“ cholesterolu (LDL) v krvi.

Pro sportovce, kteří závodí v budování svalové hmoty, je odpověď na otázku, co je lepší – zakysaná smetana nebo řecký jogurt – zřejmá. Americká registrovaná dietoložka Monica Chan poznamenala, že „řecký“ je vynikajícím zdrojem bílkovin a právě tato makroživina pomáhá zvyšovat svalovou hmotu.

Za zmínku stojí, že řecký jogurt s obsahem tuku 3 % může obsahovat 5 gramů bílkovin na 100 g výrobku, zatímco 10% zakysaná smetana má 3 gramy.

USDA doporučuje konzumovat dva až tři šálky mléčných výrobků denně. Chan zdůraznil, že v případě potřeby může zdravý člověk nahradit „mléčné výrobky“ na jeden den právě řeckým jogurtem. Odborník tento výrobek označil za jeden z těch, které se mohou stát součástí vyváženého jídelníčku. Zároveň doporučila dávat přednost řeckému jogurtu s co nejnižším obsahem tuku, aby tělo dostávalo co nejméně nasycených tuků.

V důsledku nadměrné konzumace potravin, které obsahují nasycené tuky, může tělo produkovat více „zlého“ cholesterolu. LDL-cholesterol se hromadí v tepnách, což způsobuje zužování cév a ohrožuje člověka hypertenzí, mrtvicí nebo infarktem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | MORAVA POOL | Bazény na klíč