Proč by se bramborová kaše nikdy neměla mixovat: 4 hlavní důvody

Řekneme vám, proč profesionální kuchaři nedoporučují připravovat bramborovou kaši pomocí mixéru.

Bramborová kaše je pravděpodobně nejoblíbenější a nejchutnější jídlo na světě. Její příprava je velmi snadná, ale existují pravidla, která byste při přípravě bramborové kaše neměli porušovat, protože můžete zkazit chuť a jemnou strukturu pokrmu.

Prozradíme vám, proč profesionální kuchaři nedoporučují připravovat bramborovou kaši pomocí mixéru.

Proč by se bramborová kaše nikdy neměla dělat mixérem: 4 hlavní důvody

  • Lepivá, „gumová“ konzistence. Při intenzivním šlehání mixérem se z brambor uvolňuje nadměrné množství škrobu. Tím se z jemné bramborové kaše stane lepkavá, těžká hmota, která připomíná spíše lepidlo než chutný pokrm. Proto profesionální kuchaři nikdy nepoužívají tento přístroj na bramborovou kaši.
  • Ztráta vzdušnosti a lehkosti. Mixér zcela zničí strukturu brambor, takže kaše je hustá a těžká. Odborníci doporučují vařené brambory rozmačkat tradičním způsobem – ručně. Tím se zachová lehkost a vzdušnost bramborové hmoty, které jsou u klasické přílohy tak ceněné.
  • Nerovnoměrné promíchání ingrediencí. Při zpracování mixérem se máslo nebo mléko nerozmixují rovnoměrně. Bramborová kaše proto bude mít nerovnoměrnou konzistenci a chuť, uvnitř mohou být hrudky tuku nebo vrstvy tekutiny.
  • Ztráta harmonie chuti. Po rozdrcení mixérem se změní nejen struktura, ale i chuť brambor. Zpracování při vysokých otáčkách změní chuť zeleniny, takže bramborová kaše bude mdlá a dokonce mírně nahořklá.

Chcete-li připravit dokonalou bramborovou kaši, je lepší použít obyčejný šťouchadlo nebo uvařenou zeleninu rozmělnit přes síto. Tak bude mít pokrm jemnou krémovou strukturu a smetanovou chuť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | MORAVA POOL | Bazény na klíč