Nepřilnavá pánev je oblíbenou pomůckou mnoha hostitelek.
Nepřilnavá pánev není univerzální nádobí. Aby mohla dlouho sloužit, měli byste se vyvarovat přehřívání a agresivním látkám ve složení výrobku. Jinak ji můžete nejen zničit, ale také si uvařit něco nebezpečného.
Pánev s nepřilnavým povrchem je oblíbeným pomocníkem mnoha hostitelek. Pohodlně se používá, nádobí se na ní nepřipaluje a snadno se myje. Je tu však jedno „ale“: její povrch je velmi zranitelný. A pokud na něm budete vařit nesprávné produkty, můžete pánev rychle zničit, a dokonce poškodit své zdraví. O tom píše zdroj gazeta.ua.
5 produktů, které by se nikdy neměly vařit na pánvi s nepřilnavým povrchem
- Máslo a margarín jsou nepřátelé č. 1. Tyto tuky mají nízký bod hoření. Již na středním ohni začínají kouřit, vydávají štiplavý dým a na povrchu zanechávají vrstvu spálených zbytků. Ta nejenže poškozuje chuť pokrmu, ale také postupně narušuje nepřilnavý povrch pánve.
- Tučné maso. Smažení tučného vepřového masa nebo slaniny na teflonu je špatný nápad, tento produkt je skrytou hrozbou pro nepřilnavou pánev. Velké množství vyškvařeného tuku způsobuje přehřívání, které ničí povrch. Kromě toho se při vysokých teplotách mohou uvolňovat zdraví nebezpečné látky.
- Rajčatové omáčky. Rajčata jsou vysoce kyselá a nepřilnavý povrch je náchylný na kyseliny, které ho mohou snadno zničit. Pokud v takové pánvi vaříte omáčku poměrně často, rychle ztratí své vlastnosti a malé částečky povlaku se mohou dostat do jídla.
- Pokrmy s octem nebo citronem. Kyselé marinády při zahřívání reagují s povlakem a ničí ho zevnitř. Zvláště nebezpečné je to při kombinaci kyseliny a vysoké teploty. V takovém případě můžete získat nejen zkažené pokrmy, ale i poškození zdraví.
- Cukr a karamel. Roztavený cukr se zahřívá na ultravysoké teploty, které snadno překračují bezpečnou hranici pro teflon. Rychle se také připaluje a zanechává skvrny, které je téměř nemožné vyčistit bez poškození pánve.