Podle autora receptu má tento koláč sypkou strukturu.
Známá kritička jídla Nigella Lawsonová se podělila o recept na citronový dort s borůvkovým kompotem. Jeho příprava trvá pouhých 30 minut. Píše o něm Express.
„Tento koláč má úžasnou strukturu – téměř jako extrémně vzdušná vzdušná palačinka – a jemnou chuť; spíše voní po citronu, než aby měl ostrou chuť. A přestože je v dortu kokosové mléko, dodává mu spíše sladkost než tropickou svěžest. Přestože se jedná o třísložkový dezert, jeho příprava je velmi snadná: ideální pudink, když přijdou přátelé na večeři,“ popsala Lawsonová dort na svých webových stránkách.
Recept
Složení
Na dort:
- 225 g mouky;
- jedna a půl lžičky kvásku;
- půl lžičky jedlé sody;
- půl lžičky soli; půl lžičky soli;
- 150 ml rostlinného oleje (plus trochu více na vymazání);
- 150 g krystalového cukru;
- 275 g kokosového mléka;
- dva citrony (jemně nastrouhaná kůra a tři 15ml lžíce šťávy);
- jednu lžičku vanilkového extraktu.
Na kompot:
- 150 g borůvek;
- po jedné lžíci čerstvé citronové šťávy 15 ml;
- jedna polévková lžíce (15 ml) moučkového cukru;
- jedna a půl lžičky kukuřičného škrobu.
Na náplň:
- 250 g kokosového mléka;
- jedna lžička vanilkového extraktu;
- dvě a půl lžičky moučkového cukru.
Příprava
- Předehřejte troubu na 180 °C, připravte si zapékací misku vymazáním boků a vyložením dna pergamenovým papírem.
- V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a špetku soli.
- V samostatné velké míse vyšlehejte rostlinný olej, cukr a kokosové mléko. Do směsi přidejte nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a znovu šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Tekutou směs nalijte do mísy se suchými přísadami a vše společně šlehejte, dokud nebude těsto hladké a jednolité. Poté směs nalijte do formy a pečte v troubě asi 25-30 minut. Těsto by mělo mít zlatavou barvu.
- Před vyjmutím nechte těsto ve formě úplně vychladnout – při chladnutí se může trochu usadit, což nevadí.
- Až bude těsto připraveno k přípravě, opatrně ho vyjměte z formy a překlopte na servírovací talíř.
- V míse smíchejte kokosové mléko a vanilkový extrakt. Do mléka prosejte moučkový cukr a promíchejte. Tuto směs rovnoměrně rozetřete po povrchu vychladlého dortu a poté na mléčnou vrstvu naneste lžící borůvkový kompot.
Jak připravit borůvkový kompot
Pro přípravu kompotu dejte borůvky do malého hrnce spolu s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a třemi lžícemi studené vody. Postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Pak teplotu snížíme a za občasného míchání vaříme na mírném ohni, dokud ovoce nezačne měknout.
„Odstavte hrnec z ohně. V malé misce smíchejte kukuřičný škrob s jednou a půl lžičkou studené vody, až vznikne hladká pasta. Přidejte ji k teplým borůvkám a poté vraťte hrnec na teplo asi na třicet sekund nebo dokud směs nezhoustne. Pokud je kompot příliš hustý, přidejte trochu vody, aby se zředil. Když je kompot hotový, přelijte ho do malého žáruvzdorného džbánku a nechte ho vychladnout,“ radí materiál.